Constantin ARĂMESCU

Sculptor. (1914, Galaţi – 1966, Miami)

Doctorat în drept la Universitatea din Bucureşti (1938).
Consilier juridic între 1940 şi 1947. Părăseşte definitiv România în 1948 pentru a-şi reîntâlni sora, Georgeta Aramescu-Anderson, în Statele Unite. Se stabileşte mai întâi la New York, unde lucrează ca fotograf în atelierul lui Walter Strate. Consilier juridic la Library of Congress din Washington între 1950 şi 1957.

Obţine diploma de Maşter of Arts la American University of Washington în 1955 cu o teză despre televiziune. Se stabileşte în 1958 la Miami, unde deschide, împreună cu cumnatul său, Pierson Anthony Anderson, un atelier de reparat aparate de radio şi televizoare. Începe să realizeze „sculpturi electronice” folosinduse de deşeuri, de obiecte găsite sau de piese din atelierul de reparaţii. Execută o serie de sculpturi din lemnul unor epave de bărci naufragiate de secole. Expune pentru prima dată în 1961 două sculpturi la Festivalul de Artă din Miami, unde obţine preimul al doilea.

Prima expoziţie personală la Norton Art Gallery din Palm Beach, în 1962. Alături de sora sa, a avut şase expoziţii până în 1966, anul când s-a stins din viaţă. Alte câteva expoziţii postume au fost organizate de Georgeta Aramescu-Anderson în Statele Unite şi în România. Operele sale se află în muzee şi colecţii particulare din Statele Unite, România, Brazilia etc.

Expoziţii personale (alături de picturile Georgetei Arămescu).

  • 1962 – Norton Gallery of Art, Palm Beach.
  • 1963 – Duveen Gallery, Miami.
  • 1964 – Beth Sholom Gallery; Coral Way Gallery, Miami; Mari Gallery, Woodstock.
  • 1965 – Bacardi Gallery, Miami (alături de picturile semnate Nelly O’Brien).

Expoziţii postume
1967 – Miami Museum of Modem Art; Lowe Gallery, Miami; Drury College, Springfield, Missouri.
1968 – Expoziţie itinerantă, muzeele din Galați, Iași, Bucureşti, Cluj-Napoca.
1977 – Galeria Cupola, Iași

Surse bibliografice:

Axis Libri, revistă culturală, trimestrială editată de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați Anul XII, Nr. 48, septembrie 2020 

“Artişti români în Occident” , antologie realizată de Ionel JIANU, Gabriela CARP, Ana Maria COVRIG şi Lionel SCANTEYE, apărută sub egida Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Editura Logos, București, 2005

Petru Comarnescu, Fratii Arămescu (Album), Editura Meridiane, 1972