Cristina SIMION

Portret realizat de Cristina Galler. Portret realizat de Cristina Galler.

Trăiește și lucrează în Germania.

Curatoarea și galerista Cristina Simion a conceput și organizat aproape o sută de expoziții solo și de grup, în special ale artiștilor contemporani din Estul Europei, cu un interes special pentru România, în Nürnberg (Internationales Haus, Gustav-Adolf-Gedachtniskirche, Tiny Griffon Gallery), Munchen, Berlin (Galeria ICR, Galeria Phantom), București (ARCUB), Ljubljana (Europe Building), Bruxelles (European Parliament, Altiero Spinelli Building), Chișinău (Biblioteca Națională), Bled, Brașov, Sibiu (Muzeul Național Brukenthal, 2018), Cluj (Muzeul Național de Artă, 2019 și 2020), Iași (Muzeul Național de Artă, 2020), Timișoara (Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design, 2021), Bayreuth și Schmerikon. Cu un interes special în noua artă figurativă, a scris, editat și coordonat cataloage și albume de artă și a publicat articole în diferite reviste. Din 2012, este stabilită la Nürnberg, Germania, unde conduce galeria Tiny Griffon Gallery. În 2019 și 2021, a fost co-curator al Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov. Cu un doctorat în management și peste două decenii de experiență anterioară în management, jurnalism și comunicare, Cristina Simion a absolvit în 2019 cursurile de Curatoriat Internațional organizate de NODE Curatorial Center Berlin.

EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ:

Tiny Griffon Gallery, galerie de arta non-profit, Nürnberg, Germania

Din martie 2013: curator și galerist

Curator și organizator de expoziții de artă, conferințe cu teme culturale, expoziții de fotografie documentara, lecturi și evenimente speciale. Autor și coordonator pentru cataloage de expoziție și albume de artă.

Am organizat aproape o sută de evenimente culturale : peste șaptezeci de expoziții de artă, conferințe, lecturi și evenimente conexe în galeria Tiny Griffon din Nürnberg, precum și în alte spatii expozitionale din Nürnberg (Heilig-Geist-Spital, Gustav-Adolf-Kirche, etc.), München, Berlin, București, Ljubljana, Sibiu (Muzeul Național Brukenthal), Brașov, Chișinău, Bruxelles, Bled, Cluj-Napoca (Muzeul Național de Artă), Iasi (Muzeul Național de Artă), Timișoara (Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design)Schmerikon și Bayreuth.

Co-curator al Bienalei Internationale de Arte de la Brasov (2019 și 2021).

Autor al volumelor “Lucian Christian Hamsea, LANDMARKS” (Editura Muzeului National Brukenthal Sibiu, 2018), “Florian Doru Crihana, EYES WIDE OPEN: EUROPEAN CITIES” (Editura All, Bucuresti, 2019), “The Fabulous World of Mila Wiegand” (Editura Univers, Bucuresti 2019) si al textelor introductive in volumele “Cosmin Fruntes – MEMORY AND LANDSCAPE” (2018), “Michael Lassel – EIN MEISTER AUS DEUTSCHLAND” (Editura Tribuna Cluj 2019), DUMITRU SCHIOPU (Editura IKONO, 2019).

Experiență în proiecte culturale transfrontaliere culturale (Germania-România), experiență în pregătirea și managementul proiectelor cu partenerii locali.

Lector în Art Management (Civitella d’Agliano, Italia) și consultant pentru proiecte artistice (Nürnberg și Brașov).

Edipresse Axel Springer România SRL, București, România (înainte de 2002, Romanian Publishing Group), editor al revistelor Avantaje, Elle, Elle Decoration, Psychologies, Auto Bild, Viva, Joy, Olivia, Popcorn, etc.

Ianuarie 2002 – Februarie 2012 Director general

Coordonator al tuturor activităților de management și manager de proiect pentru toate noile lansări de produs. Responsabil pentru rezultatele companiei și pentru implementarea strategiilor de dezvoltare elaborate de Consiliul de Administrație.

Editor (publisher) al publicațiilor. Responsabil pentru relația și reprezentarea companiei la nivel național și internațional.

Septembrie 1999 – ianuarie 2002 Director general adjunct

Responsabil pentru calitatea generală a produselor editoriale și managementul de zi cu zi al tuturor departamentelor, mai putin managementul financiar, contabilitate și departamentele administrative.

Noiembrie 1998 – septembrie 1999 Director editorial

Responsabil pentru strategiile și planurile editoriale, pentru supravegherea performanțelor și procesul editorial al fiecărei reviste.

Decembrie 1997 – Noiembrie 1998 Director de marketing

Responsabil pentru planurile de marketing, cercetare de piata, branding, baze de date, mass marketing (campanii de publicitate, promoții și evenimente speciale), trade marketing, PR.

Nord Est Media Group, Iași, România, principala rețea de ziare locale din România (in perioada respectivă),

Februarie 1997 – Decembrie 1997 Director de marketing

Director de Marketing-Publicitate și Sales pentru intreg grupul media Nord-Est – România (ziarul „Monitorul“, 9 ediții locale, 60.000 exemplare zilnic) .

Radio Nord Est Iași, ​​România, stație radio FM locală

Mai 1995 – Februarie 1997 Director general

Responsabil pentru gestionarea generală a unui post de radio local, inclusiv managementul financiar, managementul marketingului, managementul resurselor umane și administrare.

August 1992 – Mai 1995 Director de programe

Elaborarea și implementarea unei strategii de programe radio. Responsabilă pentru toate programele stației de radio. Dezvoltarea unui program de cooperare pe termen lung cu BBC – Secțiunea Română și Vocea Americii – Europa.

EXPERIENȚĂ ACADEMICĂ:

Titlu: doctorat (doctorat, managementul schimbării organizaționale, Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iași, 2010)

2001 – 2008: Lector invitat, Catedra de Jurnalism și Comunicare la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași; Gestiunea și marketingul media;

1998 – 2001: Lector invitat, Facultatea de Jurnalism și Comunicare București; Master în Managementul Companiei de Presă

1998: lector invitat, Centrul de Jurnalism Independent București; Marketing în mass-media