Dan HAYON

Fotograf. Trăieşte şi lucrează la Paris.

https://hayon.typepad.fr/

Dan Hayon s-a născut în 1947 la București.

1972 – a plecat din România, după terminarea studiilor de la Academia de Arte Plastice, secția de grafică.

1972-1985 Locuiește și lucrează în publicitate în Israel, la Tel Aviv (1972-1985) și în Suedia, la Stockholm, înainte de a se stabili în Franța, la Paris, în 1993.În decursul anilor a expus în Israel, România, Franța si Anglia. One-man shows și expoziții de grup.
 
1978 – Tel Aviv. Are loc prima sa expoziție personală – „The Time Machine” – cu fotografiile făcute în România înainte de 1972.
 
2006 – Paris, Institutul Cultural Român organizează o retrospectivă a lucrărilor realizate între 1970 și 2006, intitulată „Bad Photos”.
 
2006 – Quimper, Bretania. One-man show „Parfumurile Bucureștiului », fotografiile cărții cu același titlu, cu textul scriitoarei Magda Carneci, publicată în mai multe limbi, de Institutul Cultural Român, București.
 
2006 – Paris. Galeria Berthet-Aittouarès, prezintă fotografiile și cartea-obiect „Traversée”, inspirate de poemele scriitorului francez Guy Goffette.
 
2007 – Stroud, Anglia. One-man show „Out-of-Space Photography” la Space Gallery.
 
2007 – Anglia, PhotoStroud Festival. „From loo to loo”, instalații fotografice. 
 
2007 – Franța, Centrul cultural Moulin d’Andé. „Serial shootings & Other obsessive nonsense”, împreună cu fotograful englez Fred Chance.
 
2008 – Paris, Trocadero, la invitația Primăriei Parisului, One-man show, reia seria „Parfumurile Bucureștiului”.    
 
2008 – București, în cadrul festivalului „Street Delivery » expune seria „Omul de lânga tine”, 19 mari portrete (2,5 m x 1m), care acoperă ferestrele unei lungi clădiri de pe strada Pictorul Verona.
 
2009 – București, Galeria Dialog. Critica de arta și curatoarea Ruxandra Garofeanu organizează retrospectiva „Așteptându-l pe Godot”.
 
2009 – București, Galeria Carturești. Expoziția „Left-Overs”.
 
2010 – Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană din București îl invită să participe cu o serie de fotografii la o expoziție de grup.
 
2012 –  Paris. Invitat de onoare al Salonului International d’Art Photographique – Daguerre. Expune „Ceva se întâmplă aici, dar nu știi ce este. Nu-i așa, domnule Jones? », o narațiune fotografica în 19 imagini, inspirată de Bob Dylan.
 
2013 – Paris, La Petite Galerie. Expoziția de grup „5 Photographes”.
 
2013 – Cabris, sudul Franței. Un one-man show, într-o veche biserică, La Chapelle St. Marguerite.
 
2014 – Paris, Galerie du Forez, expune două serii: „The Time Machine” și „My Russian Spam Beauties”.
 
2018 – Paris, Galeria Mind’s Eye. One-man show „Making a Point ». Seria este prezentată și la Maison Européenne de la Photographie de curatoarea și critica de fotografie Sylvie Hugues.
 
2019 – Paris, Galeria Mind’s Eye. Împreună cu fotograful englez Adrian Bondy, expune o serie de instalații fotografice, „WYSIWYG”.
 
2019 – Paris, Galeria 19 Paul Fort. Curatoarea și colecționara Hélène Aziza prezintă în cadrul  expoziției internaționale de grup „Le Temps des Moissons „, seria de fotografii „After the harvest”, un număr de cărți și instalații fotografice.
 
Fotografiile sale se află în colecții private, iar interviuri cu el au fost publicate în mai multe magazine off-line și on-line (printre care, în România, Secolul XXI si Punctum). A editat de asemenea un număr de albume de fotografii. O selecție a lucrărilor sale pot fi consultate la adresa: https://hayon.typepad.fr

Fotografii din seria „I was much older then…”

READ – (A tribute to Elliott Erwitt – 1)

REST – (A tribute to Elliott Erwitt – 2)

TOUCH – (A tribute to Elliott Erwitt – 3)

STAND – (A tribute to Elliott Erwitt – 4)

TELL – (A tribute to Elliott Erwitt – 5)

POINT – (A tribute to Elliott Erwitt – 6)

LOOK – (A tribute to Elliott Erwitt – 7)

MOVE – (A tribute to Elliott Erwitt – 8)

PLAY – (A tribute to Elliott Erwitt – 9)

GARAGE BLUES (București)

GIVE US A CALL (București)