Daniel SPOERRI

Daniel Spoerri, 2018, foto Rita Newman Daniel Spoerri, 2018, foto Rita Newman

Daniel Spoerri (născut în Galați, 27 martie 1930), scriitor, balerin, regizor de teatru și film experimental, dar mai ales artist vizual consacrat la nivel mondial, are lucrări la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York sau Muzeul Tate din Londra. Când a împlinit 60 de ani, Centre Pompidou din Paris i-a prezentat, timp de două luni, lucrările. În România a fost prezent cu lucrări originale în patru expoziții de grup, la Muzeul Național de Artă Contemporană București, între 2007 – 2012. O singură expoziție i-a fost dedicată în exclusivitate în România, la Sfântu Gheorghe, în 2018.

Este inventatorul curentului Eat Art ce include Snare-picture (tablou capcană). „Obiecte care se regăsesc ordonate aleatoriu sau dezordonate sunt fixate acolo unde se află (masă, cutie, sertar etc.) în constelația în care sunt găsite. Prin declararea rezultatului drept tableau, orizontalul devine vertical. De exemplu: resturile unei mese sunt fixate pe aceasta iar masa este agățată pe un perete.” – Daniel Spoerri

Împreună cu Jean Tinguely și Yves Klein, a pus bazele curentului artistic Nouveau Réalisme. prin care obiectelor din realitatea de zi cu zi sunt transpuse artistic.

Surse web:

https://www.spoerri.at/

https://www.facebook.com/Daniel-Spoerri-1650787155195800/

https://www.facebook.com/ausstellungshaus.spoerri/

https://www.modernism.ro/2018/09/11/daniel-spoerri-a-digera-trecutul-eat-art-si-object-art-magma-sfantu-gheorghe/

Imagini: © Stadtkino Filmverleih