ArtEXIT este o cartografiere neexhaustivă a artiștilor vizuali care au „ieșit” din România în ultima sută de ani și au lucrat / lucrează în alte țări.
Am folosit intenționat termenul ambiguu „ieșit” deoarece ArtEXIT pune împreună artiști vizuali din generații diferite, cu preocupări diferite, cu povești și destine diferite. Și „ieșirea” lor este diferită: pentru unii a fost emigrare definitivă, pentru unii a fost emigrare temporară, pentru alții a fost sau este o mișcare de pendulare/relocare chiar între mai multe spații geografice și artistice. Termenul de „ieșire” suportă deci definiții multiple și ca atare și interpretări pe măsură. Pentru posibile căutări în platforma multimedia ArtEXIT am utilizat câteva criterii de filtrare a profilurilor de artiști precum: destinația locației geografice sau după caz a țării de adopție, genuri artistice abordate, iar conținutul platformei poate fi deci afișat și în funcție de aceste filtre.
Proiectul ArtEXIT pornește de la artiști precum Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Marcel Iancu și ajunge până la artiști contemporani recunoscuți sau în curs de afirmare.
ArtEXIT este un proiect realizat de Cosmin Năsui (curator, istoric și critic de artă), Corina Lumpan (manager de proiect) și Dragoș Lumpan (filmmaker și fotograf). La realizarea acestui site am fost ajutați / sfătuiți, printre alții, de Aurelia Mocanu (critic de artă și jurnalist), Vladimir Bulat (istoric și critic de artă), Daniel Constantinescu (Lect. Univ. UNArte), Roxana Trestioreanu (Conf. univ. UNArte), Ana-Maria Altmann (curator), Ioana Pârvan (grafica), Sorin Olexiuc (web-design), Dana Cojbuc (fotograf), Hana Zec si Federico Fazzi. În afară de cei amintiți aici am primit multe sugestii de artiști: le mulțumim tuturor pentru ajutor și sfaturi!
Deși ne-am străduit să introducem în ArtEXIT cât mai mulți artiști vizuali caracterizați prin faptul că au „ieșit” din România, în mod firesc numărul acestor artiști este mai mare. Platforma ArtEXIT își propune să continue activitățile de cartografiere; astfel sugestiile dvs. sunt binevenite: puteți să le trimiteți prin intermediul formularului de contact.
Mulțumim AFCN și Chainsaw Europe pentru co-finanțarea acestui proiect.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabil de conţinutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.