Elleny GHERGHE

Artist vizual, pictor. Trăieşte şi lucrează în Spania.

https://elleny.art/

Elleny Gherghe este un artist vizual, ce în prezent trăiește și lucrează în Alcaidesa, Spania. Relația sa cu pictură a început încă din fragedă copilărie, perioada în care și-a descoperit mediul preferat și în ziua de azi, uleiul pe panza. Temele sale preferate au fost încă de pe atunci puternic influențate de frumosul naturii, prin spectrul pitorescului oraș de baștină, Comănești.
După absolvirea Colegiului Național de Arta, George Apostu, din Bacău, Elleny a urmat studiile Universității Naționale de Arte din București, fiind licențiată din 2016 în pictură murală.
În ultimii ani, lucrările sale au fost expuse în România cât și internațional, și fac parte din colecții private din tari precum Germania, Spania, Gibraltar, sau SUA.
Principalele teme și surse de inspirație pentru lucrările ei, reflecta armonia perfectă între frumusețea naturii și figura umană, prin experiențele și emoțiile ei personale.
Stilul ei este realism cu o influență suprarealista, lucrările au o atmosfera romantică, poetică, învăluite în mister, ceea ce permite fiecărui privitor sa experimenteze o poveste complet diferită de a ei, în relație cu operele de arta ale lui Elleny.

Studii
2013-2016 – Universitatea Națională de Arte București, departamentul Pictura Murala
2009-2013 – Liceul de Arta George Apostu, Bacău, departamentul Pictura Murala

Expozitii de grup (selectie):
2021 – The Other Art Fair Global Virtual Edition, Saatchi Art
2021 – ”Träumen” Exhibition, Tiberius Art Gallery, Neu-Isenburg, Germany
2021 – “Climate Action & Visual Culture” Virtual Exhibition, Artsteps
2019 – 46th International Art Competition, Gustavo Bacarisas Art Gallery, Gibraltar
2019 – The National Celebrations Exhibition, Fine Art Gallery, Gibraltar
2019 – The Alwani Summer Painting Exhibition, Fine Arts Gallery, Gibraltar
2017 – Child Wings benefit Art Exhibition, Ikonen Museum, Frankfurt am Main, Germany
2016 – Diploma 2016, Știrbei Palace, Bucharest, Romania
2016 – BA Exhibition, Gallery of Art, Bucharest, Romania

INTERVIU

 1. Când ați plecat din România și ce făceati înainte să plecați?
  Am plecat din România la sfarsitul anului 2018, cautand un loc care sa ma inspire si sa mă ajute sa cresc ca și artist, gasindu-mi locul in Alcaidesa, un oras inconjurat de natura si liniste, pe malul marii Mediteraneene in Spania.
  Inainte sa plec, abia terminasem studiile in cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, timp in care lucrasem ca asistent galerist in cadrul Galeriei Posibile. Inainte de a pleca din tara, lucrasem si ca pictor la un atelier de restaurare si pictura de mobilier si am inceput primele mele cursuri si experiente in lumea decoratiunilor si a design-ului de interior.
 2. Ce ați făcut în țara în care ați ajuns, în zona artistică? Ce ați făcut ca să vă asigurați „coșul zilnic”?
  Cand am ajuns in Spania, inainte de toate am beneficiat de inspiratia si timpul regăsite pentru a picta cat mai mult, asa incat sa imi continui cariera artistica.
  Indata ce am finalizat primele colectii inspirate din noua experienta, le-am aratat lumii pentru prima oara, odata cu lansarea website-ului personal. Din acest punct, au urmat noi lansari de colectii, cat si participarea la expozitii, atat virtuale, cat si fizice.
  Apoi, ca sa imi asigur ‘’cosul zilnic’’, pe langa tablourile pe care le vand, ca sa pot sa ma sustin, am un job part-time, care imi da o libertate financiara dar si timpul de care am nevoie ca sa pot picta in fiecare zi .
  Iar in 2021 am fost selectata sa particip la The Other Art Fair cu Saatchi Art, ceea ce mi-a adus o expunere remarcabila si a incununat toata munca din ultimii 2 ani.
 3. Care credeți că ar fi fost dezvoltarea dumneavostra artistică dacă rămâneați în România?
  Cred ca fiecare loc in care am stat si-a pus cumva o amprenta asupra lucrarilor mele. Cat am locuit in Bucuresti, am lucrat la o serie intreaga de personaje fara chip uman, ci compuse din elementele naturii. Probabil era maniera mea de a-mi arata inca atasamentul fata de o lume cumva disparuta in lumea zgomotoasa a orasului. Apoi, aici in Spania, am experimentat o puternica conexiune cu universul pasarilor, dintr-o data lucrarile mele au devenit mai libere in exprimare.
  Nu stiu exact cum ar fi fost daca ramaneam in Romania, dar ce stiu cu siguranta e ca Spania m-a ajutat intradevar sa imi descopar stilul si sa cresc ca si artist.
 4. Există criza emigrantului?
  Nu ma regasesc in criza emigrantului. Ma simt foarte bine in tara in care locuiesc acum si cred ca este foarte in regula sa avem mai multe locuri, tari, pe care le putem numi ‘’acasa’’, care ne fac impliniti. Acest loc, ‘’acasa’’ nu trebuie sa fie neaparat tara in care te-ai nascut, ci locul in care te simti cel mai fericit.
 5. Părți bune vs. părți rele.
  Partea buna, in Spania sunt 320 de zile cu soare pe an, iar partea rea: 45 de zile cu ploaie! Glumesc, dar e adevarat intr-un fel.


Instagram: https://www.instagram.com/elleny.art/
Facebook: https://www.facebook.com/elleny.art
Saatchi Art: https://www.saatchiart.com/elleny
Interviu pentru Revista de cultura Ateneu, Decembrie 2021: https://elleny.art/elleny-gherghes-interview-for-ateneu-culture-magazine/
“The other art fair”, expozitie virtuala Saatchi art, Noiembrie 2021
Interviu Video, “Meet the others”: https://youtu.be/1aQKOgP4DOM
Stand virtual: https://fair-app.theotherartfair.com/global-edition/artspaces/barker_hangar?fair=73&sector=83&exhibition=8234349