Horia ROȘCA

Pictor. Trăieşte şi lucrează în Germania.

https://www.instagram.com/horiarosca/

Interviu cu Horia Horia Roşca

1. Când ați plecat din România și ce făceați înainte să plecați?

Am plecat definitiv în 30 august 1982, când am terminat un mozaic, de 145mp în marmură, la Balș, pe Casa Tineretului, împreună cu colegul meu Dan Mohanu. Înainte, în 1980-81, am lucrat la un alt mozaic cu Dan Mohanu și Ovidiu Boldura, tot o Casă a Tineretului din Turnu Severin.

În pauza dintre aceste lucrări am avut o expoziție de pictură personală la Galeriile Municipiului București (în spatele Arhitecturii).

2. Ce ați făcut în țara în care ați ajuns, în zona artistică? Ce ați făcut ca să vă asigurați „coșul zilnic”?

Am fost mai întâi în Italia, la început la Florența și după două săptămâni am ajuns la Palermo, unde am lucrat „pentru coșniță” la un negustor de arta. Am lucrat 300 de tripticoane pe teme religioase, stil bizantin iar la sfârșitul operațiunii am avut o expozitie personală la Palermo, galeria „Cardillo D’Oro”, cu lucrările mele. În 1983  am ajuns în Germania, la Dusseldorf unde sunt și acuma. Încă din primul an am avut 2 expozitii personale care au continuat până astăzi (aproape 20 de expoziții).

Am participat la patru tîrguri internaționale la Moscova, în Belgia (Gand), în Franța (Nisa) și în Germania (Duisburg).

Am lucrat ca pictor scenograf 1987-90, ca profesor(docent) de gravură 2007-2009 și restaurator de lucrări în ulei. Ultima expoziție a fost anul acesta (6 februarie 2022) la Langenfel am Rhein pe tema Horror vacui ( teama de gol), în cadrul unei burse a Ministerului Culturi din NRW.

3. Care credeți că ar fi fost dezvoltarea dumneavoastră artistică dacă rămâneați în România?

Dacă aș fi rămas în România aș fi făcut același lucru.

4. Există criza emigrantului?

Oricum, oriunde ai fi trebuie să te integrezi. Cel mai greu este în România. Principiul meu este ubi bene, ibi patria. Și am fost pe toate continentele în afară de Australia.

5. Părți bune vs. părți rele.

Toate au părțile lor bune (când ești turist) și rele (când lucrezi acolo).