Ileana PASCALAU

Artistă vizuală și istoric de artă. Trăieşte şi lucrează în Germania

http://ileanapascalau.com/

Ileana Pascalau (n. 1985 în Caransebeș, România), artistă vizuală și istoric de artă, trăiește în prezent la Berlin. După încheierea studiilor în arte vizuale și istoria artei la Universitatea Națională de Arte București, își obține masteratul la Universitatea de Arte din Berlin (2015). Între 2010-2012 lucrează ca asistent universitar în cadrul Facultății de Arte Plastice București. Paralel cu practica artistică, Ileana Pascalau urmează un program doctoral în visual studies și lucrează ca cercetătoare în arta de secol 18. și 19. la Akademie der Künste Berlin.

În ultimii ani lucrările ei au fost expuse la Galerie im Turm (Berlin), Kunsthalle Bega (Timișoara), PS120 (Berlin), Neue Gesellschaft für Bildende Kunst (Berlin), Galerie im

Körnerpark (Berlin), Kunstquartier Bethanien (Berlin), Kulturhaus Bremen (Bremen), Kunstraum B (Kiel), Villa Romana (Florence), Centre Internatonal d’Art Contemporain (PontAven).

Pe parcursul burselor (Reed Foundation Grant, DAAD grants, the Schleswig-Holstein scholarship) și rezidențelor artistice obținute, Ileana și-a unit practica artistică și interesele teoretice în scopul comun de investigare a istoriei corpului. Demersul ei analizează rolul artiștilor și al medicilor în cadrul tranziției culturale de la sistemul anatomic galenic, bazat pe un singur sex, la sistemul anatomic binar, impactul „descoperirii” sexualității femeii, precum și narative non-binare în epoca modernă timpurie. Sculpturile și instalațiile ei recente urmăresc frici colective în manifestarea lor coercitivă, dar și biografii individuale capabile să le transgreseze, contribuind astfel la istoria recentă a corpurilor noastre.

https://www.somos-arts.org/ileana-pascalau/
https://www.gallerytalk.net/theater-oberhausen-beuys-frankfurter-hauptschule/
https://adz.ro/kultur/artikel-kultur/artikel/der-weibliche-koerper-im-mittelpunkt
https://revistaarta.ro/en/the-state-of-the-romanian-avant-garde-i/
https://altmarius.ning.com/profiles/blogs/newsletter-agentia-de-carte-23-septembrie-2019?overrideMobileRedirect=1