Jean DAVID

Jean David, Photo by Avraham Hai, Wikiart Jean David, Photo by Avraham Hai, Wikiart

Pictor, decorator, gravor, grafician, creator de tapiserii. (16.12.1908, Bucureşti – 26.03.1993, Tel Aviv, Israel)

Studii la Ecole des Beaux-Arts (secţia arhitectură) din Paris, la Academia Scandinavă şi la Academia Julian între 1927 şi 1933. Revenit în ţară, participă la mişcarea de avangardă, colaborând la revista Unu. Prima expoziţie personală la Bucureşti în 1937, urmată de alte 12 în România, Israel, Franţa, Anglia, Statele Unite, Mexic.

În 1937 execută, împreună cu pictorul Ştefan Constantinescu, o frescă pentru pavilionul României la Expoziţia Internaţională de la Paris.
Pentru a scăpa de persecuţiile naziste, se îmbarcă în 1942 pe un mic velier alături de câţiva prieteni şi navighează timp de şase luni pe Marea Neagră şi pe Marea Egee, până când un vas britanic îi interceptează şi îi duce în Cipru. într-un lagăr de refugiaţi. Se angajează în Marina britanică până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, iar după crearea statului Israel, în Marina israeliană.

Se stabileşte la Tel Aviv în 1948 şi vernisează, în acelaşi an, trei expoziţii personale, una la Ierusalim, alta la Haifa, cea de-a treia la Tel Aviv. Devine consilier al Guvernului israelian pentru estetica industrială, creează afişe, tapiserii şi decoraţiuni murale pentru Accadia-Hotel şi Sheraton-Hotel din Tel Aviv, pentru Auditoriumul Winston Churchill de la Şcoala Politehnică din Haifa, pentru Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru Institutul Weizmann din Rehovot, pentru spitalul Rotschild din Haifa, pentru Bulevard-Hotel din Singapore, pentru agenţiile El Al din New York şi Londra, ca şi pentru pacheboturile companiei maritime ZIM (v. lista operelor în cadru arhitectural). A participat la numeroase expoziţii de grup în Israel, România, Franţa, Italia, R.F.G., Olanda, Austria, Cehoslovacia, Statele Unite, Brazilia, Mexic, Canada, la Bienalele de la Veneţia, Sao Paulo, la Dokumenîa din Kassel, la expoziţia Terre des Hommes din cadrul Expoziţiei Internaţionale de la Montreal din 1967, la Târgul Mondial de la Bruxelles etc.

A obţinut o medalie de aur la Trienala de la Milano în 1954, o medalie de argint la Expoziţia Internaţională de la Tokio în 1955 şi Premiul Dizengoff pentru pictură în 1960. Este membru al grupului Orizonturi Noi, fondat de Marcel Iancu, şi al Alianţei Grafice Internaţionale.

Operele sale se găsesc în Israel, România, Statele Unite, Franţa, Anglia, R.F.G., Canada, Japonia, Singapore, Mexic etc.

Expoziţii personale:
1937 – Sala Mozart, Bucureşti.
1938 – Fundaţia Dalles, Bucureşti.
1948 – Ofakim Hadashim, Muzeul din Tel Aviv; Muzeul Bezahel, Ierusalim; Galeria Goldman, Haifa.
1949 – Mikra Studio, Tel Aviv.
1959 – Muzeul din Tel Aviv.
1964 – Grosvenor Gallery, Londra.
1966 – Gordon Gallery, Tel Aviv.
1970 – Mizrahi Gallery, Mexic.
1971 – Coe-Gerr Gallery, New York.
1973 – Darom Gallery, Tel Aviv.
1974 – Muzeul din Tel Aviv.

Opere în cadru arhitectural, decoraţiuni murale:
Negev, 1955, tapiserie, Pachebotul Israel. Sinagogă, 1956, vitralii. Pachebotul Zion. Portul Haifa, 1957, panouri de lemn pictate cu cazeină, Pachebotul Th. Herzl. Ierusalim, 1958, panouri de lemn pictate cu cazeină, Pachebotul Ierusalim. Panouri decorative, 1961, pictură pe formica, Pachebotul Moledeth. Shalom, 1963, pictură pe formica şi vitralii. Pachebotul Shalom. Acadienii, 1956, panouri de lemn pictate cu cazeină. Hotel Accadia, Tel Aviv. Decoraţiune murală, 1960, Winston Churchill Auditorium, Technion, Haifa. Decoraţiune pe plafon, 1961, pictură în ulei pe panouri, 300 mp, Sheraton Hotel, Tel Aviv. Decoraţiune, 1963, ceramică, Institutul de Artă, Universitatea Ebraică, Ierusalim. Compoziţie decorativă, 1968, tapiserie, Laboratorul de Biologie Comparată, Institutul Weizmann, Rehovot. Compoziţie decorativă, 1970, ulei pe pânză, Sinagoga Ben Zacai, Oraşul Vechi Ierusalim. Compoziţie decorativă, 1981, vitralii, 300 mp, Spitalul Rotschild, Haifa. Compoziţie decorativă, 1984, 3 panouri pe pânză, Boulevard Hotel, Singapore.

Surse bibliografice:
“Artişti români în Occident” , antologie realizată de Ionel JIANU, Gabriela CARP, Ana Maria COVRIG şi Lionel SCANTEYE, apărută sub egida Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Editura Logos, București, 2005

Jean David – Many Faces – The Open Museum, Tefen and Omer Industrial Park, The Rubin Museum, Tel Aviv, 2002