Johann UNTCH

Johann Untch in expoziția retrospectivă din München 2001 Foto Konrad Klein Johann Untch in expoziția retrospectivă din München 2001 Foto Konrad Klein

Desenator, gravor, ilustrator de carte. (6.10.1926, Sighişoara – 2005, Furth, Mittelfrabken, Bavaria, Germania)

Absolvent, în 1956, al Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti (secţia arte grafice). Prima expoziţie personală la Bucureşti, în 1969, urmată de alte 13 în România, R.F. Germania, Luxemburg. Participă la mai multe expoziţii de grup în România, R.F. Germania, Elveţia, Austria,
Danemarca, Italia, R.D. Germană, Grecia, Liban, Israel, Cuba, U.R.S.S., Statele Unite etc.

În 1969 obţine Premiul pentru cea mai bună ilustraţie de carte, în 1977 Premiul pentru grafică al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi în acelaşi an o bursă de studii a organizaţiei germane Intemaciones.

Director al atelierului de gravură al Uniunii Artiştilor Plastici, profesor la Liceul de artă N. Tonitza
din Bucureşti şi la Institutul de Arte Plastice N. Grigorescu. Consilier artistic al Ministerului Poştei din România. Execută ilustraţii pentru edituri româneşti şi proiecte de mărci poştale.

Părăseşte definitiv România în 1982 şi se stabileşte în R.F. Germania, unde i se acordă în 1983 un atelier în centrul artistic Worpswede.

Operele sale se găsesc în colecţii publice şi particulare din România, R.F.G., Statele Unite, Elveţia, Italia, Luxemburg etc.

Expoziţii personale.
1969 – Bucureşti.
1974 – Helsinki (împreună cu Mihai Horea).
1975 – Bucureşti şi Sibiu.
1976 – Echternach, Luxemburg (împreună cu Hans Fronius); Heilbronn, Stuttgart şi Gundelsheim. 1977 – Galerie im Turm, Berlinul de Est; Haus des Deutschen Ostens, Diisseldorf.
1983 – Garten Galerie Rath, Dtisseldorf.
1984 – Haus des Deutschen Ostend, Munchen.
1985 – Akademie Sankelmarkt & Siemens A.G., Munchen.
1986 – Galerie am Markt, Hofgeismar.

Surse bibliografice:
“Artişti români în Occident” , antologie realizată de Ionel JIANU, Gabriela CARP, Ana Maria COVRIG şi Lionel SCANTEYE, apărută sub egida Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Editura Logos, București, 2005