Ligia PODOREANEKSTRÖM

Ligia Podorean-Ekström Ligia Podorean-Ekström

Ligia Podorean-Ekström s-a născut în 1935 în Sebeşul de Sus, lângă Sibiu, iar în 1958 a absolvit cursurile de arhitectură ale Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti.

În 1977 s-a mutat în Suedia. În timp ce arhitectura este meseria Ligiei, acuarela este pasiunea care a făcut-o cunoscută încă de la primele expoziţii. A expus în întreaga Europă, dar şi în Canada, lucrările sale fiind incluse în colecţiile unor muzee precum Muzeul Naţional de Artă Brukenthal din Sibiu, Muzeul de artă din Braşov şi Muzeul de artă din Constanţa, sau muzeele de artă din Ribe şi Viborg (din Danemarca) şi Sigtuna (din Suedia).

Arhitectă de meserie, Ligia Podorean-Ekström este o maestră în arta acuarelei, tehnică pe care nu doar a practicat-o cu dăruire, dar a şi predat-o în Suedia, Finlanda, Elveţia şi România, oferind cursuri inclusiv arhitecţilor. În perioada 1987-1989, când a lucrat ca profesor de artă la Facultatea din Närpes, Finlanda, Ligia Podorean-Ekström a cercetat arta şi tehnica marilor acuarelişti, scriind un curs ilustrat de istoria acuarelei. Cursurile sale s-au bucurat de o mare apreciere în Scandinavia, iar în 2007 Podorean-Ekström a iniţiat cursuri de acuarelă şi la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.

Soție a valorosului scriitor suedez Per Olof Ekström (1926 -1981), autor al neuitatului roman „N-a dansat decât o vară”, acuarelistă recunoscută și recompensată cu multe premii și diplome la manifestări naționale și internaționale de prestigiu, a fost decorată, în 2012, de statul Român cu Medalia Bene Merenti. Ligia Podorean-Ekström este un distins pedagog în tehnica favorită, autor al unui tratat de acuarelă, O istorie povestită a culorilor de apă (Ed. Universtiții Ion Mincu, București, 2009. Artista semnează și două albume de artă: Luminile Nordului  (Ed. Sport-Turism, București, 1977) și The Art of Ligia Podorean-Ekström – Memory Traces  (World of Art Publishing House, Sotckholm, 2000).

Surse web:

https://www.icr.ro/stockholm/ligia-podorean-ekstrom-arhitectura-si-acuarela

https://www.modernism.ro/2021/09/28/artista-ligia-podorean-ekstrom-prezinta-expozitia-spiritualizarea-acuarelei-la-galeria-icr-stockholm/

https://www.modernism.ro/2012/06/07/ligia-podorean-ekstrom-vasile-rotaru-contemplatii-cromatice-galeria-veroniki-art-bucuresti/

https://www.mesageruldesibiu.ro/culorile-ligiei-podorean-au-dat-viata-primariei-sibiu/