Nicolae MANIU

NICOLAE MANIU, 2010, Foto Lucian Muntean, Modernism.ro NICOLAE MANIU, 2010, Foto Lucian Muntean, Modernism.ro

Pictor. (n. 11.04.1944, Turda)

Absolvent, în 1969, al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, secţia sculptură (atelierul Artur Vetro). În 1971 abandonează sculptura şi se consacră exclusiv picturii, participând cu un tablou la Salonul oraşului Cluj. Prima expoziţie personală în 1978 la Linz, în Austria, urmată
de alte 6 în Austria şi în Republica Federală Germania. Participă la expoziţii de grup în România, U.R.S.S., Spania, Bulgaria, Republica Democrată Germană, Cehoslovacia, Bulgaria, Statele Unite şi Republica Federală Germania.

În 1974 obţine Premiul pentru Pictură la Bienala Tineretului de la Cluj şi la Expoziţia Republicană a Tinerilor din Bucureşti, iar în 1976 o Diplomă de Onoare la Bienala Internaţională de Pictură de la Kosice.

În 1983 părăseşte definitiv România, pentru a se stabili în Republica Federală Germania. în
1984, Muzeul Albrecht Dürer din Nürnberg îi achiziţionează marea compoziţie Omagiu lui Dürer.

Operele sale se găsesc în muzee şi colecţii particulare din România, Republica Federală Germania, Austria, Grecia, Bulgaria, Franţa, Italia, Spania, Liban, Canada etc.

Nicolae Maniu, artistul pe care Ziarul Financiar l-a definit drept “cel mai vândut pictor român”, s-a născut în urmă cu 70 de ani în Turda şi a absolvit în 1969 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj, secţia sculptură. A început să practice însă pictura, ajungând în scurtă vreme la o concepţie artistică proprie a spaţiului pictural pe care o va păstra pe întreg parcursul carierei sale. Începând cu 1971, a participat cu lucrări de pictură la multe expoziţii de grup regionale şi naţionale, şi mai apoi internaţionale organizate la Philadelphia, Boston, Moscova, Berlin.  În anul 1983 s-a stabilit la Köln (Germania), iar din 1993 trăieşte la Paris (Franţa).

Prima lucrare de referinţă achiziţionată în străinătate a fost tabloul „Omagiul lui Dürer”, aflat din anul 1983 în colecţia Muzeului „Albrecht Dürer” din Nürnberg. A avut numeroase expoziţii de grup şi personale în oraşe din Germania, Elveţia, Austria, Olanda, Franţa, iar din 1986 a participat cu regularitate la Saloanele tradiţionale din Paris. Lucrările sale au fost prezentate în diferite galerii la Târguri Internaţionale de Artă din Basel, Geneva, Roma, Barcelona, Bruxelles, Hamburg, New York şi Miami. Din anul 1996 lucrările sale sunt expuse în permanenţă de Opera Gallery în Paris, Londra, Veneţia, Monte Carlo, Geneva, New York, Miami, Singapore, Honk Kong, Seul şi Dubai.

De-a lungul anilor, Maniu a fost invitat de onoare, ca reprezentant al României, la Saloanele de Artă Plastică Internaţională organizate în Franţa şi a primit numeroase premii şi distincţii. Printre acestea se numără Premiul I şi Medalia de Aur decernate de Federaţia Naţională a Culturii Franceze (1987), Marele Premiu decernat la Bienala Europeană «Artă şi Comerţ» de sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii din Franţa (1996), Medalia de Aur decernată de Comisia superioară de Recompensă «Merit şi Devotament Francez» (2000), Ordinul «Meritul Cultural» cu grad de ofiţer, decernat de Preşedinţia României (2004) şi Distincţia «Senior al Cetăţii» acordată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca (2009).

Tablourile semnate Nicolae Maniu se află în numeroase colecţii particulare de prestigiu din diferite ţări ale lumii şi în muzee şi colecţii publice precum Muzeul Naţional de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Contemporană Galaţi, Muzeul „Albrecht Dürer” din Nürenberg (Germania), Muzeul Internaţional de Artă Fantastică din Château Gruyeres (Elveţia), Societatea Volkswagen din Wolfsburg (Germania), Societatea de asigurări Manheimer (Germania), Banca Transilvania, Consorţiul Internaţional de Arhitectură din Alabama (SUA), Societatea Missoni din Milano (Italia), Societatea Frank Müller (Elveţia).

Expoziţii personale:
1978 – Galeria Lehner, Linz, Austria; Galeria Maringer, Saint-Polten, Austria.
1983 – Galeria Jaeschke, Braunschweig, R.F.G.
1984 – Kunst-Graphik. Gottingen; Diirer Museum, Niirnberg.
1985 – Galeria Remise, Vechelde, R.F.G.
1986 – Deutschen Jagd und Fischerei Museum, Miinchen.
2010 – Nicolae Maniu, European Art Gallery, București
2014 – Expoziția „Jubileu – Nicolae Maniu”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca 

Surse bibliografice:
“Artişti români în Occident” , antologie realizată de Ionel JIANU, Gabriela CARP, Ana Maria COVRIG şi Lionel SCANTEYE, apărută sub egida Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Editura Logos, București, 2005

Sursă web: http://nicolaemaniu.com