Sonia NATRA

Sonia Natra, sursa sonianatra.blogspot.com Sonia Natra, sursa sonianatra.blogspot.com

Sculptor, pictor, gravor, ceramist, poet, pedagog. (n. 28.04.1925, Bucureşti)

Urmează, în timpul ocupaţiei naziste, cursurile lui M.H. Maxy la Şcoala de Artă pentru Evrei. Absolventă, în 1954, a Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti (atelierele Medrea, Boris Caragea, Baraschi). Ia lecţii de pictură în atelierul lui Ciucurencu. Urmează cursuri de pedagogie la Universitatea din Tel Aviv între 1968 şi 1970, cursuri de gravură şi serigrafie între 1971 şi 1975.

Părăseşte definitiv România în 1961 şi se stabileşte la Tel Aviv. Prima expoziţie personală la Tel Aviv în 1969, urmată de alte 10 în Israel, Statele Unite şi Franţa.

Participă la expoziţii de grup în România, U.R.S.S., Cehoslovacia, Polonia, Israel, Italia, Franţa, Monaco etc. În 1957 primeşte o diploma de excelenţă la o expoziţie la Moscova, în 1980 o diplomă la Expoziţia de Grafică Israeliană, în 1984 Premiul Criticii de Artă şi Cupa Academiei din Neapole şi o Medalie pentru pictură. A fost selecţionată de şase ori de Juriul Concursului pentru Ceramica de Artă Contemporană de la Faenza şi de patru ori de Juriul Premiului pentru Arta Conteporană din Monte Carlo.

Predă la Institutul Superior de Artă din Tel Aviv, la Institutul de Artă din Bat Yam, la Seminarul pentru profesorii de artă al Ministerului învăţământului şi Culturii din Ramat Hasharon. Publică poeme. Este membră a Uniunii Pictorilor şi Sculptorilor din Israel şi a Societăţii Oamenilor de Litere din Israel (secţia română).

A executat decoraţiuni murale de ceramică pentru Şcoala Bezek din Ierusalim şi pentru Hotelul Dan Cârmei din Haifa.

Operele sale se găsesc în muzee şi colecţii particulare din România, Israel, Italia, Cehoslovacia,
Franţa, Belgia, Statele Unite.

Expoziţii personale:
1969 – Galeria 119, Tel Aviv.
1970 – Uniunea Pictorilor şi Sculptorilor, Ierusalim.
1978 – Galeria, Tel Aviv; Galeria Lavon, Tel Aviv.
1979 – Muzeul din Herzlia.
1982 – Cite des Arts, Paris; Biblioteca Internaţională de Muzică Contemporană, Paris; Elizabeth S. Fine Museum, San Francisco; Hebrew College, Boston.
1985 – Pavilionul de Artă din Parcul Yehoshua, Tel Aviv.
1986 – Muzeul Bat Yam.

Opere în cadru arhitectural:
Comunicare, ceramică, relief mural, 18 x 3 m, Şcoala Bezek, Ierusalim.
Dezvoltare, ceramică, relief mural, 1,5 x 11 m, Hotelul Dan Cârmei, Haifa.

Surse bibliografice:
“Artişti români în Occident” , antologie realizată de Ionel JIANU, Gabriela CARP, Ana Maria COVRIG şi Lionel SCANTEYE, apărută sub egida Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Editura Logos, București, 2005

Surse web:
https://sonianatra.blogspot.com/
http://www.sculpture.ro/fisa.php?id=696