Tiberiu KRAUSZ

T. K. Thomas și Peter Krausz, tatăl și fiul, expoziția „Cinque Nouveaux Canadiens” 1970, Université de Montréal, 1970, foto Gordon Beck, Montreal Star T. K. Thomas și Peter Krausz, tatăl și fiul, expoziția „Cinque Nouveaux Canadiens” 1970, Université de Montréal, 1970, foto Gordon Beck, Montreal Star

Pictor. (21.04.1919, Făgăraș – 20.03.2010, Montreal, Quebec, Canada)

Tiberiu Krausz, cunoscut ca artist sub pseudonimul T. K. Thomas.

La numai 11 ani își pierde tatăl și este nevoit să-și câștige existența încercând mai multe meserii, urmând în paralel cursurile Școlii de Arte și Meserii din Brașov. În 1940, în timpul războiului, a fost deportat într-un lagăr de muncă unde a devenit un membru activ al rezistenței antinaziste.

Acolo l-a cunoscut pe Stefan Szonyi, pictor și desenator de excepție, care i-a recunoscut talentul și i-a propus ca la sfârșitul războiului să vină să studieze sub îndrumarea sa, în studioul lui din Timișoara. Moștenitor al impresionismului francez și german dintre cele două războaie mondiale, dascălul i-a transmis tocmai această influență. La insistențele acestuia, Tiberiu Krausz se înscrie la Institutul de Arte Plastice din București, alături de cei mai buni artiști din țară, avându-l ca profesor pe Alexandru Ciucurencu, colorist român de mare valoare.

După terminarea studiilor, a rămas ca profesor între anii 1950-1969. În această perioadă participă la numeroase expoziții în România, în țările din Estul Europei, URSS și China.

S-a stabilit în Franța în 1969.

În 1969, alături de soția sa Judith – critic de artă – și fiul său Peter – la rândul său un pictor renumit în Canada – fuge din România cu familia în Cehoslovacia, izbutind apoi să treacă granița în Austria și de acolo în Italia. După câteva luni petrecute la Roma, se stabilește la Montreal în 1970.

Paleta sa capătă noi reflecții, însă numai după ce ajunge la Montreal, Tiberiu Krausz începe să se exprime în totală libertate. Din Quebec își continuă călătoriile – parcurge continentul nord-american, din provinciile maritime până în Vancouver, și spre sud, din Vermont până în Florida și Mexic, unde a expus cu regularitate. Libertatea odată dobândită, se reîntoarce în Europa pentru a vizita Italia, Franța, Suedia, Spania, Portugalia, Olanda, Grecia și Israelul. Pictează în călătoriile sale, captând atmosfera, lumina și culoarea locurilor și oamenilor întâlniți.

Surse bibliografice:

Surse web:

https://www.tkthomas.ca/

https://www.facebook.com/TK-Thomas-Tiberiu-Krausz-621969211593091/