Tudor BANUȘ

Tudor Banuș, sursa www.tudorbanus.fr

Pictor, gravor, ilustrator de carte şi de presă. Născut 8.07.1947, Bucureşti.

Absolvent, în 1971, al Şcolii de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti (prof. I. Maieu). Studii de arhitectură, de tehnică a vechilor picturi în ulei şi de gravură la Ecole Naţionale Superieure des Beaux-Arts din Paris (atelierele Wacker şi A. Pincas).

Părăseşte definitiv România în 1972 şi se stabileşte la Paris. Prima expoziţie personală la Paris, în 1974. A avut 17 expoziţii personale în Franţa, Statele Unite, Elveţia, Austria, R.F.G., Belgia, Anglia şi a participat la expoziţii de grup în Franţa, Statele Unite, Anglia etc. A ilustrat 20 de cărţi, printre care volume de Jules Verne, Th. Jefferson, Fraţii Grimm, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing ş.a.

În 1979 a obţinut, cu Muzicanţii oraşului Bremen, Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii. Din 1976 colaborează cu desene, ilustraţii şi coperţi la peste 40 de ziare şi reviste, printre care Le Monde, VExpress, Le Point, Figaro-Magazine, V.S.D., TExpansion, l.B.M. Magazine, The New York Times, Harper’s Magazine, Die Zeit etc. Lucrările sale se găsesc în colecţii particulare din Franţa, Anglia, Elveţia, Austria, Belgia, R.F.G., Grecia, România, Statele Unite etc.

În anul 2004, Ministerul Culturii şi Cultelor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru ilustrarea cărţii „Enciclopedia zmeilor” de Mircea Cărtărescu.

Surse bibliografice:
“Artişti români în Occident” , antologie realizată de Ionel JIANU, Gabriela CARP, Ana Maria COVRIG şi Lionel SCANTEYE, apărută sub egida Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Editura Logos, București, 2005

Tudor Banuş, Parc(o)urs, Editura Institutului Cultural Român, 2010, ediţie trilingvă (română-franceză-engleză)

https://www.tudorbanus.fr/ro/home/