Yildiz IBRAM

Artist plastic, ceramist. Trăieşte şi lucrează în Turcia.

De origine româno-turcă, Yildiz Ibram este născută la Cernavodă, în Dobrogea și trăiește și lucrează la Istanbul din anul 1995. 

Curator de proiecte culturale, artist plastic și fondator a doua asociații de arta în România şi la İstanbul  Yildiz a absolvit studiile universitare de masterat la Universitatea Națională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design.

Licențiată în Drept – Ştiinte Administrative la Universitatea Ecologica din Bucureşti artista  deține o experienta de 25 de ani în domeniul artistic, perioada în care a realizat importante proiecte atât în România cât şi în Turcia în colaborare cu instituții publice și private.

În lucrările sale de arta decorative Yildiz revigorează tradițiile estetice otomane și legăturile stilistice cu spațiul Valah, abordând însă obiectele și design-ul într-un unghi modern, actualizat.

Yildiz propune atât o stilizare în cheie moderna a elementelor estetice tradiționale, cât și o esențializare a mesajului și o readucere în actualitate și în atenția publicului a caracterului peren al stilului Otoman și a ceramicii în acest stil. Temele decorative abordate și display-ul lor pe obiecte delicate ce pot fi și folosite în uzul cotidian dau o dimensiune aparte operei sale, amintind într-un fel prin formele organice de curentul art-nouveau dar în cheie orientala.

Atât obiectele de ceramica fina cat și pictura care le decorează sunt realizate manual de artista în atelierul sau din inima Istanbulului.

Proiecte inițiate

*Martie 2015, ‘’The Pottery Station – Statia de Olarit’’,  puncte de creatie şi ateliere de ceramica ın spatii publice şi ın mall-uri.

*2015, Artist Conferențiar la proiectul din data da 9 Decembrie intitulat ‘’De la İşlic la Joben’’  eveniment organizat ın colaborare de ICR – İstanbul şi Universitatea Marmara.

*Aprilie şi Mai 2016, Proiectul de schimb cultural intre România şi Turcia:

‘’2 Tari, 2 Universități’’, proiect de creație pentru studenți turci şi romani. Aceştia au lucrat un panou decorativ din ceramica cu un motiv popular comun ‘’maini pe şolduri – eli belinde’’ frecvent întâlnit pe covoarele anatoliene şi cele românești.

In proiect au fost implicați 10 artişti şi studenti din cadrul Universității Naționale de Arta din Bucureşti şi 10 artişti de la Universitatea İstanbul.

Lucrarea de arta rezultata în urma proiectului se afla expusa in holul  Facultății de İstorie din Bucureşti.

*2017, artista a ținut un discurs cu subiectul ‘’İstoria ceramicii artizanale din Turcia’’ la Insitutul Cultural Turc ‘Yunus Emre’ de la Teheran, İran.

2018, Atelier de Ceramica (1-8 İunie) cu expoziție la Insitutul Cultural Turc Yunus Emre de la Teheran ın İran.

2019, ‘’Ţărmuri înfrățite – Artişti români de succes din Istanbul”, expozitie şi concert, un proiect cultural internațional organizat cu sprijinul Guvernului României, la Sala Radio din București.

Fondator organizații nonguvernamentale:

Asociația Romano-Turca ‘’Arta Fara Frontiere’’ – Preşedinte (cu sediul la Cernavoda), 2016

Asociația de Arta şi Cultura İstanbul ‘’IST SANAT’’ –  Preşedinte (cu sediul la İstanbul), 2018

În decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al României i-a acordat artistei un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor româneşti în relaţii internaţionale.

Expoziții:

-2008-2009, ‘International Golden Hands Art and Craft Exhibition’, Taksim – Istanbul.

-2008-2009, ‘Dösim International Art and Craft Exhibition’, Pendik – Istanbul.

-2009, ‘Earthen Ware Exhibition’, Moda Marine Club Art Gallery, Istanbul.

-2009,  ‘Selected Ceramic Exhibition’, Cezayir Art Gallery, Istanbul

-2009, ‘Meetings After Brâncuși- Galben de İnoasa Exhibition’, Tg Jiu Art Gallery, Romania

-2010,  ‘Treasures Hardened From Anatolian Land Exhibition’, Konya Mevlana Museum, Konya.

-2011, ‘International Golden Hands Art and Craft Exhibition’, Beyoglu -İstanbul.

-2011, ‘ The International Art and Craft Exhibition –Pendik ‘ , 19-28 October

-2012, ‘ Berlin-Istanbul festival ‘, 25-28 May

-2012,  ‘The 13.International Büyükcekmece Culture and Art Festival ‘, Istanbul 29 June-08 July 

-2012, ’26. Sile Cloth Culture and Art Festival, Istanbul 13-15 July, Istanbul

-2012, ‘Art of Migration / Arta Migratiei’ , expozitie solo, Salonul de expozitie Cezayir, 02-17 Noiembrie, Istanbul

-2012, 03-10  Decembrie , ‘Splendori crescute din Pamant’ , expozitie solo , Ministerul de Externe Turcia, Galeria Suna Cokgur Ilıcak , Ankara, organizata de Ambasada Romaniei la Ankara.

-2013, 02-31 Martie, ‘’ Pastels au feminin’’ , expozitie mixta, La Maison Culturelle Belgo-Roumaine asbl – Brüksel

-2013, 15 – 21 Aprilie, ‘’ Rus Fest ‘’, Fundatia Culturala Ruso Turca , Beyoglu – Istanbul

-2013, 1 Noiembrie -1 Decembrie, expozitie ceramica solo: ’’Straie de Curte’’, Muzeul Yıldız Sarayı- Istanbul, organizata de Consulatul General al Romaniei la İstanbul şi İnstitutul Cultural Roman la İstanbul.

-2014, 19 Mai- 01 İunie, expozitie  de ceramica solo , ‘’Straie Otomane de Curte’’, la Muzeul de Istorie Nationala şi Arheologie Constanta, organizata de Consulatul General al Turciei la Constanta şi İnstitutul ‘’Yunus Emre’’- Centrul Cultural Turc la Constanta.

-2014, 17  Decembrie – 31 İanuarie, expozitie ceramica solo Constanta ‘’ Sabii, Stindarde Albe de Pace Infaşurate de Timp’’ la Muzeul de Istorie Nationala şi Arheologie; organizata de İnstitutul ‘’Yunus Emre’’-Centrul Cultural Turc la Constanta.

-2015, 12 Februarie- 12 Martie, expozitie ceramica solo, Muzeul National al Taranului Roman, Bucureşti-Romania.

-2015,  Expozitia ‘’Bijuterii şi Ceramica – 8 Martie Ziua İnternationala a Femeii’’, organizata de Asociatia Culturala Balkania Contemporana la Atena.

2016, expozitie de ceramica organizata de İCR İstanbul ın cadrul programului de promovare a diasporei sub denumirea ‘’Artişti Romani Renumiti la İstanbul’’ din 28 Mai.

2016, expozitie de ceramica cu o scurta demonstratie a tehnicii de decor pe ceramica ın stilul clasic Otoman la Targul international de arta ‘’Art in Action’’ de la Oxford, ın Anglia.

Târguri internaționale:

Dubai, ‘ BİG FİVE 2008 ‘, International Construction Fair.

Istanbul-Hilton, ‘ Luxury Trademarks Fair ‘, 2008.

2012, Istanbul-Tuyap, ‘Unicera , 24. International Bathroom&Kitchen Fair, 14-18 March

2012, İstanbul , Centrul de Targuri CNR , Targul ‘Promoturk-PSI’, 20-23 Septembrie 

2012, Dusseldorf, Targul PSI  51/  51. PSI Messe , 09-11 Ianuarie, Germania

2014, ‘’Unicera -Targul İnternational Baie şi Bucatarie’’ Istanbul-Tuyap, 26 Februarie – 03 Martie

2017, Congresul Rețelelor și Orașelor İnteligente’, a 5-a editie, İstanbul 19-21 Aprilie